søndag 24. mars 2013

Workload increasing and Australian culture

God søndag, godtfolk!

Da er vi på vei inn i 5. uka på uni. Fire dager til med intenst skolearbeid før vi puster godt ut med en langhelg på Fraser Island. Og som vi gleder oss!

Ferieplanlegging

Denne uka fikk Ingrid panikk da ho fant ut at jammen meg så må man prioritere oppgaveskriving fremfor pensumlesing. Og sånn er det blitt. Har ikke brukt hele helga på skolearbeid, men en god del timer har det blitt. Før torsdag må jeg skrive ferdig to oppaver i samme fag. Den ene er en reflective journal der jeg skal critically discuss ulike sider av "wellness". Også skal jeg lage meg en plan for et område jeg vil forbedre. Jeg skal bli bedre på stress-management. Har vært relativt stressa de siste dagene pga den oppgaven, så det er jo litt ironisk..Men blir sikkert interessant, og satser på at jeg lærer noen knep som jeg kan dra med meg på livets landevei. Har allerede begynt (har jaffal vært 3 ganger) på yoga. Liker det så langt :) Den andre oppgaven går ut på å definere suicide og se på statistikker og relevans for Australia. Ikke veldig lystig.. Det skal munne ut i en gruppepresentasjon etter mid-semester break, men alt materiale må altså leveres på torsdag. Samtidig må jeg lese meg opp på "cooperative learning", som vi skal ha gruppepresentasjon om etter ferien, og begynne på et essay om Children in sport. Jadasåneida.. Ikke for å klage altså ;) Men har vel innsett ett og annet når det gjelder tidsbruk fremover. Men nok om det :)


Australia er jo veldig langt fra Norge, for dere som ikke visste det... Det er klart det er en del kulturforskjeller som man må lære seg å forstå. Her kommer en liten liste med ymse småting vi finner litt finurlig, eller kanskje bare fint :) (Det er nå iallefall annerledes..)

 • Tatoveringer: Tror nesten vi har til gode å se noen uten. Og mange er store, og sitter bak på låra! 
 • Det er tydeligvis ikke vanlig å gå rundt juletreet. Da jeg fortalte en i studiegruppa mi om denne tradisjonen holdt ho på å dette av stolen. Hm.. Så det er bare i uniten at de "rocker around the christmas tree"?
 • Enten er de dårlige på å måle, kanskje de er giddalause, eller så bryr de seg ikke, men alle dørene er for små! Er som regel store glipper både over og under. Altså, jeg tenker at det er jo regne invitasjonen inn til alle små (og egetlig ganske store) kryp. Men fortvil ikke; man får nemlig kjøpt noen fine "pølser" som man kan legge langs dørkarmen! Da er det jo ikke noe problem! 
 • Reklamen på tv er et kapittel for seg sjøl..For det første er den veldig hyppig. Det er ingenting å se film på tv3 sammenlignet med her. For det andre er ikke kvaliteten spesielt god..Tror ikke de har noen gullfisk-utdeling her. Også er de veldig glad i fengende (eller mindre fengende) jingles (eks. å synge telefonnummere). Nytt for oss er også reklame for alkohol og funeral plans..
 • Vi nordmenn er tydeligvis vant til at poenget med å fra A-B er å komme seg til B på kortest mulig tid. Dette kan jo ha noe å gjøre med at vi som regel fryser når vi er ute. Det er derimot ikke the common way to do it her.. Her går det seint, og gjerne i store grupper som blokkerer hele veien. Men til gjengjeld så svetter nok sikkert ikke de like mye som oss etter en gåtur.. For å seie det slik :)
 • Heime er vi vant til å betale ca 0 for skole, og i tillegg får vi ganske mye støtte fra staten sånn at vi kan bo relativt fint og spise god mat. De jeg har snakket med i klassen her nede, gjør ikke det. De betaler for skolen, og vi snakker en del tusen i halvåret, og de fleste får ikke lån. Det er noen regler på hvem som kan få lån, men de jeg har snakket med får ikke. Så de jobber 4 dager i uka i tillegg til å studere på fulltid, ellers har de ikke råd til hus og mat. Imponerende! Jeg skjønner ikke hvordan de klarer det! Vi er bortskjemt..
 • Torbjørn tror ikke de har oppdaget rullebåndet i kassa på butikken her...
 • På treningssenteret er jeg omtrent eneste jente som trener i styrkesalen. Har heldigvis funnet meg noen norske jenter da.. Men det er tydelig at det ikke er vanlig for jenter her nede. Uvant. Savner dere på Stamina, jenter! Observerte forresten en gutt som pumpa jern i lakksko og dressbukse, så det er ikke sikkert denne lærdommen er så bortkasta likevel?
 • Har jo nevnt før at folka her er veldig høflige! Det er de virkelig, og som regel blide og åpne for nye mennesker. Kan jo si meg enig i denne forskninga om at nordmenn ikke er det.. Omtrent alle du treffer vil du "see later", og alle spør "how are you going?", uavhengig av tidligere bekjentskap, i butikker og slikt.. Men de er vel strengt tatt ikke alltid så interessert i svaret, du må iallefall ikke si noe annet enn "i'm good". Hadde vært litt moro å teste hvordan de reagerer hvis man legger ut om alt som ikke går så bra :) Men for all del, man føler seg sett!
Dette var bare en liten smugtitt inn i den australske kulturen. Håper ikke det var for negativt, for det er absolutt mest positivt, men det er gøyere å fortelle om det som er litt rart ;)

Litt forkjøla blir man også av å vandre ut og inn av bygg med air-condition. Litt tette begge to, noe som kan resultere i litt (eller mye) snorking, men vi har handla inn medisiner og nye ørepropper :)Etter dagens studier (søndag) satt vi oss på Brisbane City Counsil's City Cat (eller ferja da), og kjørte downstream, den enden vi ikke har vært i enda. Deilig i ettermiddagssola :)Footy-spill :)


På vei hjem skulle vi bare handle litt på Coles, og da vi kom ut var det et helt hinsides regnvær, masse vind, lyn og torden. Tror aldri e har sett det lyne så mye på en gang..Vi tok turen hjem etappevis, og selvom det er tak stort sett hele veien, skal det ikke mer til enn tre meter over veien før man er kliss-klass-søkk-gjennomvåt.. Kjipt for Jackson 5 som har konsert rett borti høgget her på utescenen på Gardens point..


Til alle der heime ønskes en GOD PÅSKE! Nyt snøen! Snart er det vår!
Her begynner bladene å falle av træra, så det er litt rart...

5 kommentarer:

 1. Lykke til med alt som skal gjøres på skolen! Og god påskeferie når dere skal ut på tur:) klem

  SvarSlett
 2. Hellau!!
  Godt å høre du får jobbet litt, he he!! Vi har nå påskeferie, og trives godt med det. I dag drar vi til Ustaoset og er klar for århundrets påske! Det er bare en stor sol på yr hver dag, så det blir nok fantastisk:) Håper dere får noen fine dager når dere får litt fri! God tur. Klem

  SvarSlett
 3. Ooo! Ustaoset er bra! Det høres digg ut! Kos dere maks:-)

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. Hei på dere! Veldig artig å følge bloggen deres. Simon skal konfirmeres 4.mai. Da tar dere vel en svipptur til sørlandet? God påske!
  Hilsen Karin

  SvarSlett